Karamellás chia puding
Reggeliként és nassolnivalóként is fogyaszthatod ezt a chia pudingot. Variálhatod gyümölcsökkel, de készíthetsz hozzá a recept alapján tejmentes karamella öntetet is.
A halakban jóval gyorsabban keletkezik hisztamin, mint a húsokban emiatt elővigyázatosabbnak kell lennünk velük. Ennek ellenére javaslom a halak fogyasztását, de különösen körültekintőnek kell lenni velük.
✨ Tipp: Halat sosem melegítek fel. Frissen kisütve fogyasztom, de soha nem melegítem fel még most sem, hogy egyébként fogyasztok magasabb hisztaminos ételeket is. Nem vásárolok halat „frissen” jégről a nagy áruházakban! Kizárólag fagyasztott halat veszek, mert ezeket általában már a hajókon feldolgozzák és egyből le is fagyasztják!
Ajánlott halfélék: a tőkehal, hekk, pisztráng, hering, ponty.
Nem ajánlott: a lazac (a friss lazac erősen vitatott), a makréla, a tonhal és a tartás körülményei miatt a tilápia és a pangasius sem.
– fagyasztott alaszkai tőkehalfilé
– rizsliszt
– só, bors, paprikapor
1.) A fagyasztott halszeleteket meleg vízzel leöblítem, de nem olvasztom fel.
2.) Így beleforgatom a paprikás, sós rizslisztbe és forró zsiradékon kisütöm.
Figyelek arra, hogy elegendő időt süssem mindkét oldalát azért, hogy a közepe is mindenképp alaposan átsüljön.
Reggeliként és nassolnivalóként is fogyaszthatod ezt a chia pudingot. Variálhatod gyümölcsökkel, de készíthetsz hozzá a recept alapján tejmentes karamella öntetet is.
A receptet kedved szerint variálhatod bármilyen gyümölccsel készítheted, nem muszáj almával. Ha lehagyod a tetejéről a mandulapálcikákat tökéletesen hisztaminszegény!
Elronthatatlan sajttorta 10 perc alatt. Na jó kell hűteni 2 órát fogyasztás előtt, de elkészíteni tényleg 10 perc. Vegán, tejmentes verzióban is elkészíthető!
Rengetegszer készítettem már és annyira el tudom találni a fűszerezését, hogy még idegenek sem veszik észre, hogy ez nem paradicsomszószos bolognai.
Emlékszel még a menzás meggymártásos húsra darával? Én imádtam gyerekként és ezt szerettem volna megalkotni liszt és tejtermékek nélkül.
A gulyáslevest sokszor éri a vád miszerint hisztaminérzékeny nem eheti. Ez teljesen hamis, csak kisebb változtatásokra van szükség, de a végeredmény ugyanolyan ízvilág lesz, mint az eredeti.
Könnyen variálható recept, készítheted sós vagy édes töltelékkel is. Légy kreatív és kísérletezz többféle töltelékkel is!
Egyszerű, kezdőknek is fogyasztható finomság. Gyorsan elkészíthető, az alapanyagok is nagyon egyszerűen beszerezhetők hozzá. A gesztenye minden formája jól tolerálható a hisztamin diétában.
Tipikus olasz desszert, amely nem túl édes és számtalan verzióban elkészíthető. Akár hisztaminszegényen, tejtermékmentesen is!