Kérdésed van? Írj nekünk:

hello@hisztaminmentes.hu

Keresés

Hisztamin intolerancia tudástár

A hisztamin intolerancia diéta első hallásra ijesztően bonyolultnak tűnhet. Sok dologra kell egyszerre odafigyelni, ami a kezdeti időkben gyakori diéta hibákat eredményez. Ez persze jócskán lelassíthatja a hisztaminérzékenység kezelését is. 

Tudástárunkkal szeretnénk neked segíteni, hogy gyorsabban eligazodj a kezdeti káoszban.

hisztamin intolerancia tudastar

A Hisztamininfó oldalon rengeteg részletes ingyenes cikket és hanganyagot is találsz, ha szeretnél a betegségeddel kapcsolatban edukálódni. 

A hisztaminbarát konyha egy receptes gyűjtemény. Pontosabban kettő! Az egyik receptkönyv teljesen kezdőknek való recepteket tartalmaz, a második könyv pedig már haladókat.

Meg szeretnéd tanulni hogyan lehetsz tünetmentes és miként tarthatod fent? A Hisztaminhack online programban megtalálsz mindent, amit a hisztamin intoleranciáról tudnod kell A-Z-ig!

Mi az a hisztamin intolerancia?

Kezdjük azzal, hogy a hisztamin intolerancia valójában nem létezik, és még csak nem is ez lenne az írásmódja.

Jól kezdődik igaz? 

A hisztaminérzékenység mint olyan, hisztaminintolerancia néven egy téves megnevezése ennek a betegségnek. Külföldön hisztaminózisként emlegetik, mert valójában a szerveztünk is termel hisztamint, amire, ha tényleg intoleránsak lennénk a szószoros értelemben véve, akkor az az élettel összeegyeztethetelen lenne, és meghalnánk. 

Hisztamin nélkül nincs élet, de ha túl sok van belőle azt sem szeretjük. 

A hisztaminintolerancia valójában egy olyan állapot, amikor a szervezet által termelt hisztamint vagy az étkezéssel bevitt hisztamint a szervezetünk nem képes megfelelően lebontani, ennek hatására a hisztamin megnövekszik testünkben, és egy sor kellemetlen tünet megjelenéséhez vezethet. 

Honnan tudhatod, hogy hisztamin intoleranciád van?

Ami a diagnózist illeti, hááááát… eléggé megoszlanak a vélemények, hogy mely laborparamétereknek van értelme, és melyek lehetnek félrevezetők. 

Egy biztos, hogy önmagában egy DAO enzim teszt nem megbízható, hacsak nem 3 U/ml alatti a DAO enzim mennyisége. Ebben az esetben a tanulmányok alapján, szinte biztos a hisztaminérzékenység (bár én láttam már kivételeket).

Megbízhatóbbnak tartják, ha egyszerre nézet valaki hisztamin és DAO enzim mennyiséget vérből. Ebben az esetben is lehetnek még kivételek, de így már szinte biztos a diagnózis. 

A legegyszerűbb otthon végezhető teszt maga a hisztamin diéta alkalmazása pár hétig. Ebben az esetben fel kell jegyezni a tüneteket a diéta megkezdése előtt, majd pár hét hisztaminszegény étrendet követően ismét áttekinteni, hogy mely tünetek enyhültek, esetleg múltak el a diéta hatására. 

További részletes információkat a Hisztaminintolerancia tesztek cikkünkben találsz!

A hisztaminózis tünetei

A kép forrása: www.hisztamin.info

Első ránézésre is látod biztosan, hogy a hisztamin bizony rengeteg különböző tünetet képes okozni. 

Ezek a tünetek azonban egyénenként eltérnek, és egészen egyedi keverékként tudnak jelentkezni. Tehát nem mind jelentkezik egyszerre, hanem egy személyenként sajátos potpurrit alkotnak. Hogy ennek mi az oka egyenlőre nem tudjuk, feltehetően az egyén genetikai adottságainak köszönhető. 

Ezért valakinek  a bőrpanaszok jelentkeznek túlnyomórészt, valakinél az idegrendszeri vagy az emésztőrendszeriek vannak túlsúlyban. 

A hisztamin érzékenység okai

Legalább annyi okot felsorolhatnánk, mint tünetet, de a teljesség igénye nélkül a hisztamin intolerancia leggyakoribb okai:

  • a bontóenzimek (DAO, HNMT) nem megfelelő aktivitása, mennyisége
  • bélrendszeri panaszok: diszbiózis, SIBO, fokozott bélpermeabilitás, gombás fertőzés, parazita, mikroszkópos colitis, colitis ulcerosa, morbus chron, nem specifikus bélgyulladások 
  • krónikus stressz
  • fertőzések: EBV, Lyme, Cytomegalo vírus…
  • alvászavarok
  • nehézfémterheltség
  • magas ösztrogénszint
  • pajzsmiriggyel kapcsolatos zavarok
  • az endokrin rendszer egyéb zavarai
 
A felsorolt okok közül általában nem egy, hanem több kombinációja áll fent!

Megoldások

Sajnos itt sem tudok egyszerű leírást készíteni, amivel sikerbiztosan mászhatsz ki a hisztamin intolerancia szorongató markából. A hisztamin érzékenységnek nem csak szerteágazó tünetei és okai vannak, de a megoldásai is ilyen kacifántosak lehetnek. 

Egy jó hírem viszont van! Ha jó úton jársz a megoldásban, akkor nagyon gyorsan fog javulni az állapotod!

1.) A első lépés mindig a hisztamin diéta. Teljesen mindegy milyen tüneteid vannak, mik a mögöttes okok a hisztamin diétát nem fogod megúszni. Ez az egyik legjobb eszköz, hogy a hisztaminszint lecsökkenjen és mihamarabb jobban érezd magad. A Hisztamin diéta receptek ebook-kal ebben szeretnénk neked segíteni, hogy ne kelljen kísérletezned!

2.) Érdemes mihamarabb az okok nyomába eredned. A hisztamin intolerancia a legtöbb esetben egy tünet, amivel a tested próbál kiabálni neked, hogy valami nem stimmel. Jelzett ő valószínüleg eddig is, de amúgy nem volt eléggé kényelmetlen nem figyeltél oda rá, hogy mit suttog. 

3.) A hisztaminérzékenység mögött sokszor életmódbeli hibák egymásra halmozása is felfedezhető. Ilyenek az alváshiány, stressz, mozgásszegény életmód, túl sok méreganyag a közvetlen környezetedben az ételekből, kozmetikai szerekből, lakótérből, tisztítószerekből. 

Ha szeretnéd te is ilyen alaposan átlátni a helyzeted és nem akarsz éveket eltölteni mire mindenre magad jössz rá, akkor csatlakozz a Hisztaminhack online programunkhoz!