Keresés

Hisztaminszegény gyümölcstorta

kezdőknek

A gyümölcstorta tetejére bármilyen pudingot választhatsz, amit tudod, hogy jól tolerálsz. Édesítésnek és nyers bio nádcukrot használtam, de te természetesen bármilyen édesítőt adhatsz a pudinghoz. A lisztkeverék eleve édesítve van, nincs szükséged további cukorra. 

Az én tortám barackkal és almával készült, de természetesen itt cserélhetsz kedved szerinti gyümölcsre.

A márvány kuglóf lisztnek része egy külön tasakba csomagolt kakaópor is, ezt elkészítheted egy nem hisztaminérzékeny családtagnak, mint kakaó, vagy felhasználhatod a sütemény egyik feléhez, amiből olyan eszik, aki nem hisztaminos. 

Tortaalaphoz:

Pudinghoz:

Tetejére:

Elkészítés

1.)  A tortalap összetevőket egy tálban összekeverjük.

2.) Egy kivajazott, kilisztezett gyümölcstorta formába egyengetjük. Nem kell túl egyenletesen, mert sütés közben szépen elterül. 

3.) Előmelegített sütőben 30 perc alatt, 180 fokon, légkeverésen aranybarnára sütjük.

4.) Mielőtt kiveszed a sütőformából hagyd egy kicsit kihűlni.

5.) Elkészítjük a pudingot: 2 dl adalékanyagmentes kókusztejszínt elkeverünk 2 dl vízzel. Azért csinálom így, mert kerülöm az adalékanyagos növényi tejeket, mint például a napraforgóolajat tartalmazó rizstejet. Ha te otthon készítesz magadnak növényi tejet azt is használhatod nyugodtan. 4 dl-re van szükség, hogy a puding kicsit keményebb legyen és ne folyjon le a tortáról.

7.) A tejből 6 evőkanálnyit kiveszek a többit felteszem a tűzhelyre forralni. A 6 evőkanál tejhez hozzáadom tonka pudingport, 2 evőkanál cukrot és csomómentesre keverem. Beleöntöm a felforrósított tejbe és folyamatos kevergetés mellett csomómentesre keverem.

8.) Ha elkészült a puding a kihűlt torta tetejére öntöm és szépen eloszlatom.

9.) A választott gyümölcsöket felvágom és a torta tetején esztétikusan elhelyezem.

10.) Tortabevonó zselét (agar-agar) öntöttem a gyümölcsök tetejére, hogy ne barnuljanak meg, de ezt elhagyhatod.

Hisztaminbarát konyha

tanfolyam

A hisztaminszegény diéta a többi ételintolerancia diétájához képest jóval bonyolultabb.

Jelentkezz szeptember 22-ig!