Sajttorta
Elronthatatlan sajttorta 10 perc alatt. Na jó kell hűteni 2 órát fogyasztás előtt, de elkészíteni tényleg 10 perc. Vegán, tejmentes verzióban is elkészíthető!
✨ Tipp: A citromhéjat helyettesítheted pár csepp citrom illóolajjal is. A citromhéj esetén jó tolerálhatóságról számolnak be az érintettek, feltételezhetően a citrom leve okoz hisztaminfelszabadulást és nem a héja.
Én ennél a panna cottánál most a kókusztejhez is adtam fehércsokoládét, egy pár kockát az íze kedvéért. Isteni lett!
– 6 dl tejszín / kókusztejszín (ezt a kókusztejszínt ajánlom, mert krémes és nem válik szét)
– 1 evőkanál zselatinpor vagy agar-agar vagy 6 db zselatin lap
– negyedannyi édesítő vagy méz vagy kókuszvirág cukor (ízlés szerint)
– 1 vanília kikapart belseje (vanília helyett tehetsz bele tonkát is)
– 1 citrom héja (opcionális)
– 50 g fehér csokoládé tortabevonó
1.) A tejszínt a vanília kikapart belsejével, az ízlés szerint megválasztott édesítővel és a citromhéjjal (opcionális) felforraljuk.
2.) 1 dl tejszínt kihagyunk és elkeverjük benne a zselatint.
3.) Ha a tejszín felforrt hozzáadjuk a zselatinos tejszínünket is, és alaposan elkeverjük a forró tejszínben.
4.) Mágvárjuk amíg mégegyszer felforr egy pillanatra és elkészültünk.
5.) Kis poharakba töltjük és alaposan kihűtjük.
6.) A tetejére fehércsokoládé tortabevonót olvasztunk vízgőz felett és a megdermedt panna cották tetején egyenletesen elosztjuk.
7.) Fogyasztásig hideg helyre helyezzük .
Elronthatatlan sajttorta 10 perc alatt. Na jó kell hűteni 2 órát fogyasztás előtt, de elkészíteni tényleg 10 perc. Vegán, tejmentes verzióban is elkészíthető!
Ez a szószt használom bolognaihoz, lasagnehoz. Úgy ízesítem tovább, ahogy éppen akarom. Megéri eltenni belőle pár üveggel, szárazdunszttal tartósítószer nélkül is nagyon hosszú ideig eláll.
A receptet kedved szerint variálhatod bármilyen gyümölccsel készítheted, nem muszáj almával. Ha lehagyod a tetejéről a mandulapálcikákat tökéletesen hisztaminszegény!
Tojás nélkül is szaftos, kezdő diétába is beilleszthető gluténmentes piskóta villámgyorsan. Tortalapnak is készítheted.
Tipikus olasz desszert, amely nem túl édes és számtalan verzióban elkészíthető. Akár hisztaminszegényen, tejtermékmentesen is!
Gyerekkorom nagy kedvence a gyümölcstorta, de sajnos a tojásallergiám miatt jó ideig nem élvezhettem. Most viszont végre találtam egy legalább annyira finom piskóta alternatívát, mint a klasszikus tojással, liszttel készült eredeti recept.