Ízletes és egészséges ételek hisztaminintoleránsoknak tej-, tojás-, szója- és gluténmentesen!
Hisztaminmentes étel nem létezik, de hisztaminszegény nagyon is sok! A recepteket két könyvre osztottuk, kezdőre és haladóra, hogy mindenki megtalálja a megfelelő ételeket!
Több mint 10 év saját, és több száz hisztaminos tapasztalata van a hátam mögött. A ételek hisztamintartalmára vonatkozóan rendszeresen ellenőrzöm a legújabb tanulmányokat.
A hisztaminszegény diéta fontos a kezdetekkor, de sokan túlságosan szigorúan csinálják. Hagyd a rizst meg a répát, és nézd meg mi mindent ehetsz még!
A Hisztaminbarát konyha receptkönyvvel megváltozik majd a véleményed a hisztamindiétáról! Meglátod, hogy kevés alapanyagból is lehet finom ételeket készíteni, és máris nem lesz annyira borzasztó a diéta.
Beletanulni az alacsony hisztamintartalmú étrendbe egyáltalán nem egyszerű. Sok-sok rosszullét előzi meg azt, hogy kitapasztalod mit ehetsz.
A kezdőknek szánt könyvben olyan recepteket és tippeket találsz, amelyeket a kezdeti, szigorúbb diétás szakaszban tudsz alkalmazni. Szeretném megmutatni, hogy mennyi finom étel van, amelyek még a legszigorúbb hisztaminszegény étrendbe is beleférnek.
A receptek nem tartalmaznak tojásfehérjét, tejterméket, élesztőt, glutént, szóját, hüvelyeseket és természetesen magas hisztamintartalmú összetevőket sem.
A hisztamindiéta elengedhetetlen ahhoz, hogy a tünetek hamar lecsökkenjenek, de túl sokáig sem szabad tartani.
A haladóknak szánt könyvben segítek, hogy hogyan vezesd vissza az ételeket, és mit csinálj, hogy egy megengedőbb, hosszabb távon is tartható étrendet ki tudj alakítani magadnak.
Ezek a receptek is glutén-, szója-, élesztő- és tojásfehérjementesek, de a klasszikus magas hisztamintartalmú összetevőket sem tartalmazzák, mint paradicsomszósz, padlizsán, citrusfélék, fermentált savanyúságok, füstölt húsáruk, halkonzervek.
A kezdeti időszak, amikor kiszűrjük a hisztamintartalmú, egyéb biogén amint tartalmazó és hisztaminfelszabadító ételeket.
Ebben a szakaszban a Hisztaminbarát konyha kezdő részére van szükséged!
A második lépés a visszavezetés fázisa: elkezdjük kibővíteni a fogyasztható ételek listáját olyan élelmiszerekkel, amelyek már tartalmaznak kis mennyiségű hisztamint.
Ebben a szakaszban a Hisztaminbarát konyha kezdő és haladó részére van szükséged, hogy a recepteket keverni tudd, és még ne fogyassz túl sok magas hisztaminos ételt!
A harmadik szakaszban kialakítunk egy olyan étrendet, amely már könnyen tartható, és nagyobb mennyiségben tartalmaz közepes hisztamintartalmú ételeket.
Ebben a szakaszban már a Hisztaminbarát konyha haladó részére van szükséged!
Nincs szükség airfryer-re, thermomixre, sem kenyérsütőgépre vagy egyéb drága konyhai robotgépre. Egyszerű konyhai eszközökkel is elkészíthető minden recept, azonban megkönnyíti a dolgodat, ha az alábbiakkal rendelkezel.
A receptekben egyáltalán nem használok tojásfehérjét, se a kezdő, se a haladó könyvben! Egy-egy receptben azonban a tojássárgáját találhatsz, de mindig elhagyható.
Minden recept teljesen gluténmentes. Nem kell helyettesítened egyetlen receptben sem, kizárólag mentes gabonákat fogyasztok!
Én vajat, tejszínt és néha kecskesajtot szoktam használni (csak a haladó receptekben!), de mindegyik helyettesíthető vagy elhagyható a receptekből!
A receptek nagy része hisztaminszegény és kezdőknek is alkalmazható. A haladó receptek sem tartalmaznak nagy mennyiségben hisztamint!
Az alacsony hisztamintartalmú étrend kezdeti szakaszában fontos a szigorú, hibátlan diéta, hogy minél gyorsabban jól legyél.
Az ételek hisztamintartalmával kapcsolatban a svájci SIGHI táblázatot vesszük alapul.
A kezdő receptkönyv 0-ás kódú ételeket tartalmaz, minimális mennyiségű 1-es összetevőkkel, leginkább csak fűszerek szintjén.
Kiválóan alkalmasak arra, hogy a hisztaminszint mihamarabb lecsökkenjen, de ennek ellenére se legyen az étrend túlságosan korlátozó és egyoldalú.
A kezdeti szakaszt követi egy visszavezetéses fázis, ahol egyre nagyobb mennyiségű hisztamint fogyasztasz. Érdemes azonban nem elkapkodni, hogy a tünetek továbbra se jelentkezzenek!
A haladó receptek azoknak hasznosak, akik már a visszavezetésnél tartanak.
Ez a receptkönyv egy hosszú távon is fenntartható, kiegyensúlyozott étrend kialakításában lesz a segítségedre.
A receptek tartalmaznak kis mennyiségben 2-es összetevőket, 3-masokat továbbra sem.
A receptek között reggeliket, leveseket, főételeket, salátákat, helyettesítőket és desszerteket is találsz. Egy percet sem kell azon gondolkoznod, hogy mit főzz!
Tippeket és trükköket is olvashatsz a visszavezetéssel, beszerzéssel, helyettesítő termékekkel kapcsolatban.
A haladó könyvben találsz egy QR-kódot, ami egy olyan titkos listára visz, ahol termékajánlókat is elhelyeztünk adalékanyagmentes félkész és készételekhez!
Kötés: puhafedeles, matt fóliázott
Oldalszám: 148 oldal
ISBN szám: 978-615-02-1039-1
Kötés: puhafedeles, matt fóliázott
Oldalszám: 144 oldal
ISBN szám: 978-615-02-1267-8
A receptek nem minősülnek terápiás ajánlásnak. A weboldalon leírt információk tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik az alapos orvosi vizsgálatot. Az ennek elmaradásából származó egészségkárosodásért az oldal fenntartója nem vállal felelősséget. Tartósan fennálló vagy akut tünetek esetében is kérlek keresd fel kezelőorvosodat! Az oldalon található javaslatok alkalmazása nem helyettesíti a szakorvosi konzultációt!
Csak mi tesszük azzá! Időhiány, információ deficit, leterheltség, lustaság, rossz prioritások. Ezeknek búcsút kell mondanod!
Kérdésed van? Írj nekünk a hello@hisztaminmentes.hu címre!