Utolsó csomagfeladási nap karácsony előtt dec. 19. További információkért kattints ide!

hisztaminszegény linzer

Linzer

kezdőknek

A linzer a karácsonyi időszak „alapfelszerelései” közé tartozik. Sokaknál a linzersütés maga az ünnepi előkészületek elengedhetetlen része. Ez egy lisztkeveréktől mentes változat, természetesen gluténmentesen.

Hozzávalók

Linzertésztához:

  • 500 g rizsliszt (lehet vegyesen rizsliszt és zabliszt)
  • 250 g puha vaj (tejmentes verzió esetén növényi zsiradék)
  • 120 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk. útifűmaghéj
  • 1,5 dl víz
  • 1 tk. borkősav (más sütőpor nem javasolt hisztaminintolerancia esetén)
  • 1 vanília kikapart magja
  • 1 citrom héja (kezdőknek kihagyható)

3 sütőlapnyi linzer készíthető ezekből a mennyiségekből.

Elkészítés

1.) Kimérjük a rizslisztet, a sütőport és a porcukrot egy keverőtálba, és elegyítjük őket. A recept működik zabliszttel is.

2.) Az útifűmaghéjat elkeverjük 1,5 dl vízben, és félretesszük.

3.) Hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját (elhagyható), az útifűmagos keveréket és a vanília kikapart magját. Lehet bele reszelni citromhéjat, de nem muszáj.

4.) Alaposan összegyúrjuk addig, amíg a tészta össze nem áll.

5.) Lisztezett felületen kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle. A maradékot újra meggyúrjuk, majd kinyújtjuk. Ha a tészta túl puha lenne, érdemes a hűtőbe tenni fél órára, hogy ismét megkeményedjen.

6.) Alsó-felső sütésen 180 fokon 12-15 perc alatt világos aranybarnára sütjük. Ne süsd túl, különben kesernyés íze lesz.

7.) Ha kihűlt, megtöltjük ízlés szerinti lekvárral. Javaslom, hogy hagyd egy napot állni fogyasztás előtt, hogy igazán puha, omlós legyen.

 

A recept működik fele rizsliszt, fele zabliszttel is.