Termék részletes leírása
Tipp a Sonnentor méhészétől: A manuka mézet a legjobb éhgyomorra, tisztán vagy langyos vízben, esetleg tejben feloldva fogyasztani. Soha ne keverjük forró folyadékkal. TA faktor (teljes aktivitás): 25+
A manukamézet a kizárólag Új-Zéland hegyvidéki területein termő déltengeri mirtusz virágnektárjából készül. Már a maorik is ismerték a cserje rendkívüli tulajdonságait, és a leveleket, a kérget és a gyökereket betegségek kezelésére használták.
A mézelő méhek végül a brit misszionáriusokkal érkeztek Új-Zélandra. Azóta a szívós növényből manuka mézet nyernek. Erős, fűszeres íze, intenzíven gyantás aromája és finom karamellbarna színe van. Enyhén mentolos lecsengésével minden érzékszervet elbűvöl.
MITŐL OLYAN KÜLÖNLEGES A MANUKA MÉZ?
A méz 80 százalékban cukorból, körülbelül 15 százalékban vízből és számos más értékes összetevőből áll, amelyeket már régóta nagyra becsülnek. A kakukkfűmézhez és a gyógynövénymézhez hasonlóan a manuka méz az egyik legerősebb mézfajta, különösen magas TA (teljes aktivitási) faktorral, amely a méz minőségének és hatékonyságának mércéje.
MI A KÜLÖNBSÉG A TA FAKTOR ÉS AZ MGO KÖZÖTT?
Míg a TA faktor az olyan fajták, mint a manuka-, a marri- és a jarra-méz jól ismert minőségi jelölője, különösen Ausztráliában és Új-Zélandon, addig Európában az MGO faktor az elterjedtebb. A Sonnentor tudatosan döntött a TA faktor használata mellett.
Hogy miért?
A magas MGO faktor gyakran ellentmond a méz minőségéről alkotott alapvető elképzeléseinknek. A friss manukaméz MGO értéke 60 és 150 mg/kg között van közvetlenül a méz betakarítása után. A magasabb értékeket gyakran hosszabb, 37 °C feletti tárolási idővel érik el. A manuka mézek 250+ és 1000+ MGO értékek között kaphatók. Minél magasabb az MGO-tényező, annál magasabb áron értékesíthető a méz. A probléma: Miközben a tárolás növeli az MGO-értéket, a méz általános aktivitása csökken. Ráadásul a methylglyoxál mesterségesen is előállítható. Elég ok arra, hogy a TA-tényezőt vegyék alapul.
MIRE JÓ A MANUKA MÉZ?
A manuka mézet a helyi mézhez hasonlóan használhatja, akár önmagában, akár kenhető mézként, akár italok édesítésére. Illata intenzíven gyantás, színe finom karamellbarna. A manuka méznek nagyon erős és fűszeres íze van. De vigyázzunk: a benne lévő enzimek érzékenyek a hőre. Ne melegítse a mézet 40 °C fölé.