Tésztás ételek

Mákos tészta

A mák és az egyéb magvak is hisztaminszegények, azonban a hosszú tárolás miatt keletkezhetnek bennük biogén aminok, amelyek egy részét szintén a DAO bontja. Ha avasnak érzed a mákot, semmiképp ne használd!

Tovább olvasom »

Lasagne

KÖZÉPHALADÓ – Ez a recept elég sok összetevőt tartalmaz emiatt azoknak ajánlom, akik már jobban kiismerik magukat a betegségüket illetően, és nem félnek új dolgokat kipróbálni.

Tovább olvasom »

Lazacos tészta

Villámgyorsan készíthető egyszerű tésztaétel, tele fontos omega-3 zsírsavval. A recept több féleképpen variálható, adok további elkészítési javaslatokat is.

Tovább olvasom »

Darálthúsos tészta

Ez egy jó alaprecept a kezdeti időkre, később pedig adhatsz hozzá tejszínt, fokhagymát. A ragu fagyasztható is, így bármikor össze tudsz dobni egy gyors ebédet/vacsorát a rohanós hétköznapokon.

Tovább olvasom »

Kínai sült zöldséges rizstészta

A kínai konyha ízeit kénytelenek vagyunk mellőzni, mert sem a szója szósz, sem a nátrium-glutamát nem javasolt hisztaminérzékenyként. Ebben az ételben mégis nagyon jól visszaköszön a keleti ízvilág, annak ellenére, hogy egyetlen magas hisztaminos összetevőt sem használtam.

Tovább olvasom »

Cukkinikrémes májas sphagetti

A máj frissen nem tartalmaz hisztamint, hanem egy úgynevezett poliamint, amit sperminnek neveznek. Ezt nem a DAO, hanem a PAO (poliamin-oxidáz) enzim bontja. Haladóként nyugodtan fogyaszthatsz májat, de figyelj, hogy nagyon friss legyen!

Tovább olvasom »

Gombás ‘one pot’ tészta

Ez egy „nincs időm főzni” étel. Kb. bármit lehet bele tenni, nyugodtan nézz körül milyen maradék zöldséged van a hűtőben, mert gomba sem muszáj bele, csak hát mi nagyon szeretjük ezért általában van is otthon.  

Tovább olvasom »

Carbonara spaghetti

Haladó – Ez a recept olyanoknak fog jól jönni, akik már egész jól vannak és szívesen tovább kísérleteznek az ételek bővítésével.

Tovább olvasom »

Tésztasaláta

Régen mikor fiatal voltam eljártunk egy benzinkútra tésztasalátát enni a barátnőimmel, mert annyira isteni finom volt ott. Mikor hisztaminérzékeny lettem le kellett mondanom róla..

Tovább olvasom »

Alfredo tészta

Ez egy könnyen emészthető, húsmentes tészta. Ha nem vagy érzékeny a FODMAP.-ekre minden bizonnyal jól fogod tolerálni. További előnye, hogy villámgyorsan elkészíthető és melegíthető is anélkül, hogy különösebben sok hisztamin keletkezne benne.

Tovább olvasom »