Mákos tészta
A mák és az egyéb magvak is hisztaminszegények, azonban a hosszú tárolás miatt keletkezhetnek bennük biogén aminok, amelyek egy részét szintén a DAO bontja. Ha avasnak érzed a mákot, semmiképp ne használd!
A mák és az egyéb magvak is hisztaminszegények, azonban a hosszú tárolás miatt keletkezhetnek bennük biogén aminok, amelyek egy részét szintén a DAO bontja. Ha avasnak érzed a mákot, semmiképp ne használd!
KÖZÉPHALADÓ – Ez a recept elég sok összetevőt tartalmaz emiatt azoknak ajánlom, akik már jobban kiismerik magukat a betegségüket illetően, és nem félnek új dolgokat kipróbálni.
A klasszikus pesto abszolút hisztaminbombának számít, de mi most megalkottunk ennek a hisztaminkonform változatát!
Villámgyorsan készíthető egyszerű tésztaétel, tele fontos omega-3 zsírsavval. A recept több féleképpen variálható, adok további elkészítési javaslatokat is.
Ez a recept ugyan nem éppen villámgyors, de ha van időd feltétlenül készítsd el, mert nagyon ízletes és sokféleképpen variálható.
Ez egy jó alaprecept a kezdeti időkre, később pedig adhatsz hozzá tejszínt, fokhagymát. A ragu fagyasztható is, így bármikor össze tudsz dobni egy gyors ebédet/vacsorát a rohanós hétköznapokon.
A kínai konyha ízeit kénytelenek vagyunk mellőzni, mert sem a szója szósz, sem a nátrium-glutamát nem javasolt hisztaminérzékenyként. Ebben az ételben mégis nagyon jól visszaköszön a keleti ízvilág, annak ellenére, hogy egyetlen magas hisztaminos összetevőt sem használtam.
A máj frissen nem tartalmaz hisztamint, hanem egy úgynevezett poliamint, amit sperminnek neveznek. Ezt nem a DAO, hanem a PAO (poliamin-oxidáz) enzim bontja. Haladóként nyugodtan fogyaszthatsz májat, de figyelj, hogy nagyon friss legyen!
Ez egy „nincs időm főzni” étel. Kb. bármit lehet bele tenni, nyugodtan nézz körül milyen maradék zöldséged van a hűtőben, mert gomba sem muszáj bele, csak hát mi nagyon szeretjük ezért általában van is otthon.
Haladó – Ez a recept olyanoknak fog jól jönni, akik már egész jól vannak és szívesen tovább kísérleteznek az ételek bővítésével.
Régen mikor fiatal voltam eljártunk egy benzinkútra tésztasalátát enni a barátnőimmel, mert annyira isteni finom volt ott. Mikor hisztaminérzékeny lettem le kellett mondanom róla..
Ez egy könnyen emészthető, húsmentes tészta. Ha nem vagy érzékeny a FODMAP.-ekre minden bizonnyal jól fogod tolerálni. További előnye, hogy villámgyorsan elkészíthető és melegíthető is anélkül, hogy különösebben sok hisztamin keletkezne benne.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.